Ideale gastheer voor Technisch Professionals

Banen genoeg in techniek en ict

15-05-2014

DEN HAAG - Cnc verspaner, lasser, leraar of programmeur: wie het wil worden kan heel snel een baan hebben, blijkt uit het rapport 'Kansrijke beroepen' van UWV werkbedrijf dat donderdag wordt gepresenteerd.

Toen de Haagse Janneke na haar opleiding tot basisarts gevraagd werd welke specialisatie ze nu ging kiezen, antwoordde ze: 'Kindergeneeskunde of cardiologie.' Ze koos bewust niet voor geriatrie of ouderengeneeskunde. "Want ik wil ook positieve dingen, dat mensen beter worden", zegt ze.

Toch zou ze er goed aan hebben gedaan juist voor een specialisatie als verpleeghuisarts te kiezen. In het donderdag te verschijnen rapport 'Kansrijke Beroepen. Waar is de arbeidsmarkt krap?' schetst UWV Werkbedrijf dat er in de medische sector weinig kansen zijn, behalve in de ouderengeneeskunde.

Uitkeringsinstantie UWV voorziet dat de huidige behoefte er ook in 2020 nog zal zijn. Nu zijn er rond de 100 vacatures voor dit soort specialisten.

Cnc verspaner
Het rapport is opgesteld door Mechelien van der Aalst, senior adviseur arbeidsmarkt bij UWV. Ze vindt het moeilijk een top-5 of top-10 te maken van de meest kansrijke beroepen. Vooral omdat de verschillen enorm zijn. "Maar als ik er een beroep uit mag tillen dan is het toch wel de cnc verspaner. Daar is al jarenlang een groot gebrek aan. En we verwachten dat het ook zo zal blijven."

Een cnc verspaner bedient computergestuurde draaibanken of freesmachines. Het beroep staat met lasser en monteur in het rijtje beroepen waar de vraag groot is en het aanbod klein.