Ideale gastheer voor Technisch Professionals

Bedrijven doen te weinig aan werving technisch personeel

10-03-2014

Het bedrijfsleven moet veel meer aan de bak om technisch personeel aan zich te binden. Dat zegt Hein van der Zeeuw van Jet-Net tegen BNR's Paul van Liempt.

Dat een bedrijf 'nee'  zegt tegen de ondersteuning van Jet-Net - opgericht door Unilever, Shell, AkzoNobel, DSM en Philips - is wat Van der Zeeuw betreft tot daar aan toe. "Maar waar ik moeite mee heb is dat die bedrijven wél via pers of radio laten weten niet tevreden zijn met de instroom jonge academici. Een aantal van die bedrijven is goed bekend in Nederland. Ze hebben geen tijd, óf de contributie is een obstakel. Maar ik zeg altijd: de 14-jarige scholier is over tien jaar ingenieur."

Van der Zeeuw doet bovendien een oproep aan het Nederlandse bedrijfsleven om de nu nog bestaande wachtlijst voor tachtig technische scholen zo snel mogelijk weg te werken. "Als ze echt hun nek willen uitsteken, moeten ze programma's als Jet-Net moeten omarmen en in een jaar tijd die tachtig scholen van de wachtlijst afhalen. De belangrijkste stap is om scholieren te interesseren in de aantrekkelijke kanten van technologie, en laten zien wat ze ermee kunnen doen."

Diepte-investering
Aansluiten bij Jet-Net is volgens Van der Zeeuw een echte diepte-investering voor die bedrijven. "En ik doe een appèl op het bedrijfsleven om die investering te plegen. Ik zal dit soort bedrijven er zelf op aanspreken. We zijn begonnen met een programma om Jet-Net breed uit te venten. Peer pressure moet werken. Onlangs toegetreden tot Jet-Net cirkel, in het kader van het technologiepact gevraagd wat ze kunnen doen, waarbij twee scholen en drie technologiebedrijven aan elkaar zijn gekoppeld."

In de hoop het bedrijfsleven wakker te schudden ziet Van der Zeeuw een belangrijke rol weggelegd voor Jet-Net. "Jet-Net staat voor het opwekken van belangstelling bij scholieren havo-vwo voor het kiezen van het bèta- en technologieprofiel en als ze dat eenmaal gekozen hebben: laten zien wat ze er allemaal mee kunnen doen." Het werd opgericht door Unilever, Shell, AkzoNobel, DSM en Philips. Toch zullen veel mensen buiten de technische sector het niet kennen, dus daar ligt nog een dankbare taak voor Van der Zeeuw.