Ideale gastheer voor Technisch Professionals

Industrie positiever over 2015

28-11-2014

Industrie verwacht 15 procent meer te investeren in 2015. Raffinaderijen en chemie verwacht investeringsgroei van 23 procent. Textiel-, kleding- en lederindustrie verwacht in 2015 minder te investeren.

Voor 2015 verwachten ondernemers in de industrie een  toename van hun investeringen met 15 procent. Daarmee is de verwachting voor 2015 veel positiever dan voor 2014. De ondernemers verwachten volgend jaar voor bijna de helft te investeren in vervanging van de materiĆ«le vaste activa.  Dat blijkt uit de najaarsmeting die het CBS in september heeft uitgevoerd.

Van de  industriĆ«le branches die doorgaans het meest investeren is de grootste verandering te zien bij de voedings- en genotmiddelenindustrie. Deze ondernemers verwachtten in 2014 nog een investeringsdaling, maar voor 2015 een stijging van 13 procent.

De ondernemers in de raffinaderijen en chemie zijn zeer positief over de investeringen in 2015. Zij verwachten dat hun investeringen met 23 procent zullen toenemen.  De investeringen van de raffinaderijen en chemie behoren tot de hoogste binnen de industrie. In 2013 investeerde deze branche ruim 2 miljard euro.

Ondernemers in de textiel-, kleding en lederindustrie en de overige industrie verwachten juist minder te investeren. Zij verwachten voor 2015 een afname van respectievelijk 8 en 11 procent.

Het CBS heeft vandaag ook bekend gemaakt dat het vertrouwen van de ondernemers in de industrie in november is toegenomen.

Vorige week woensdag meldde het CBS dat ook ondernemers in andere sectoren dan de industrie een groei van de investeringen verwachten.