Ideale gastheer voor Technisch Professionals

Ook monteur vindt werk

14-04-2014

Op deze plek een te rooskleurig beeld schetsen van lager en middelbaar geschoold werk, wil arbeidseconoom Didier Fouarge één ding voorop stellen: de eersten die op termijn zullen profiteren van een aantrekkende economie, zijn hoger opgeleiden.

Dat blijkt uit het rapport Arbeidsmarkt en Beroep tot 2018 van Researchcentrum Onderwijs en Arbeidsmarkt van Maastricht University.

 

Onderzoek
Dit onderzoek van Fouarge maakt ook duidelijk dat mensen met een lagere opleiding niet per definitie langs de kant staan. De economische groei is belabberd en de werkloosheid hoog. Toch ontstaat wel een vervangingsvraag, bijvoorbeeld doordat mensen met pensioen gaan.

Dat gebeurt niet zo snel als vroeger, omdat tot op hogere leeftijd wordt doorgewerkt. Pas op termijn zorgt deze vraag voor arbeidsplaatsen, óók voor mbo-ers en vmbo-ers. En zelfs naar ongeschoold werk blijft vraag. Waar is het straks allemaal te doen voor mensen zonder universitaire graad? Een vooruitblik met Didier Fouarge.

 

Vmbo en mbo
Zowel op vmbo- als mbo-niveau liggen kansen, vooral binnen de elektrotechniek en werktuigbouwkunde. Specifieke beroepen waar je dan aan moet denken, zijn volgens Fouarge elektromonteurs, lassers, bankwerkers en metaalbewerkers. "Technische opleidingen kampen nog steeds met een slecht imago. Jongeren denken dat ze er vieze handen van krijgen. Maar tegenwoordig gaat het vaak om hoogtechnologische arbeid, waar je niet van onder het smeer komt te zitten."

De bouw zal in de komende jaren heel langzaam uit het dal klimmen en dat leidt binnen zes jaar tot werk. Fouarge: "Denk aan installateurs, metselaars en stukadoors. De inschatting is dat vooral de vraag naar flexibele krachten voor bouwwerkzaamheden stijgt." Met andere woorden: zzp'ers. Niet voor iedereen weggelegd, maar het kan ook gunstig uitpakken. Als je jezelf in deze sector weet te ontwikkelen tot een goede vakkracht, die zich netjes aan afspraken houdt, win je van je concurrenten. In je eentje houd je er dan een heel aardige boterham aan over.

De vraag komt ook doordat vakkenvullers en caissières snel genoeg hebben van hun baan en veel rouleren. Vaak zijn het scholieren die het werk tijdelijk doen, als bijbaan. Logisch, perspectief op een serieuze loopbaan heb je in deze sector niet.