Ideale gastheer voor Technisch Professionals

Techneut is uitvinder loombandjes

11-08-2014

Rainbow Looms zijn dé hit van het jaar. Uitvinder Cheong Choon Ng schijnt er meer dan 50 miljoen mee verdiend te hebben.

Zeg eens eerlijk: welke Nederlandse vader werd er afgelopen zondag níet verrast met een zelfgeknoopt armbandje van elastiekjes? In winkels zijn ze niet aan te slepen, de Nederlandse lagereschooljeugd lijkt massaal gevallen voor de rage om kleine, gekleurde elastiekjes te verwerken tot allerlei producten, van armbandjes (het instapmodel) tot schildpadjes en pinguïns.

Werktuigbouwkundige
In Amerika schijnt de rage alweer over zijn hoogtepunt heen te zijn. Het was Cheong Choon Ng, een Maleisische immigrant van Chinese afkomst, woonachtig in Novi, Michigan, die in 2011 de uitvinding deed. De afgestudeerd werktuigbouwkundige aan Wichita State University werkte bij Nissan aan nieuwe technologie voor veiligheidsriemen, toen hij in 2010 de Rainbow Loom bedacht. Hij zag zijn dochters, Michelle en Theresa, toen 12 en 9 jaar oud, aan de slag met elastiekjes om hun vingers om zo armbandjes te maken.

Dochters imponeren
Choong zocht naar eigen zeggen een manier om zijn dochters te imponeren met zijn slimheid en greep daarbij terug op zijn eigen jeugd, waar hij grotere elastieken gebruikte om springtouwen te knopen. Na een half jaar sleutelen aan zijn eerste plankje, een soort vergrote punniksets, begon hij daarna een bedrijfje onder de naam Twistz Bandz, wat in 2012 werd hernoemd naar Rainbow Loom. En sindsdien gaat het hard.