Ideale gastheer voor Technisch Professionals

Werkloos en opgejaagd door inspanningsplicht

05-05-2014

Ben je werkloos en solliciteer je noodgedwongen op banen die helemaal niet bij je passen? Laat je niet opjagen door de sollicitatieplicht. Op dit moment zijn er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) 700.000 werklozen en zo'n 350.000 bijstandsgerechtigden met een sollicitatieplicht.

Tegelijkertijd staan er ongeveer 95.000 vacatures open. Als werkloze zou je moedeloos worden van deze kille cijfers. Zeker ook omdat volgens het jaarlijkse salarisonderzoek van Intermediair ook nog eens 1 op de 5 mensen mét een baan actief solliciteert. En hun zoektocht is aantoonbaar succesvoller dan die van sollicitanten met een uitkering.

Aanslag op zelfvertrouwen
De intensieve banenjacht kan dus wel eens lange tijd helemaal niets opleveren. De sollicitatieplicht is daardoor vaak meer een aanslag op het zelfvertrouwen van een werkzoekende dan een stimulans om weer aan het werk te gaan. Om desillusies te voorkomen, is het daarom nodig om slim om te gaan met de sollicitatieplicht.

Uitkeringsinstantie UWV heeft een ruime omschrijving van het begrip sollicitatieplicht. Of, zoals de instantie het zelf noemt: de inspanningsplicht. Werklozen die jonger zijn dan 64 jaar, moeten gemiddeld 4 keer per 4 weken een sollicitatieactiviteit verrichten. WW'ers van 64 jaar of ouder zijn vrijgesteld van die plicht.

Sollicitatieactiviteit
Onder sollicitatieactiviteit valt niet het alleen het sturen van een sollicitatiebrief naar aanleiding van een vacature. Een biertje drinken met oud-collega's en informeren of zij in hun omgeving mogelijk een baan voor je weten, wordt door het UWV ook geaccepteerd als sollicitatieactiviteit. "Het gaat inderdaad niet alleen om brieven schrijven of op sollicitatiegesprek gaan", beaamt Remco Icke van het UWV. "Het bezoeken van een netwerkbijeenkomst, inschrijven bij een uitzendbureau, een workshop over werk zoeken en een curriculum vitae op een vacaturesite zetten, tellen ook mee."

Wel wordt de inspanningsplicht strenger naarmate de werkloosheid langer duurt. In het eerste halfjaar van de werkloosheid hoef je alleen te solliciteren op banen die passen bij je opleiding en je werkniveau en die zich op maximaal 1 uur reizen van je woonplaats bevinden. Na 6 maanden moet de werkloze ook naar banen zoeken die niet precies aansluiten bij het eigen opleiding- en werkniveau. De maximale reistijd gaat dan van 1 naar 1,5 uur per dag. Na een jaar werkloosheid geldt passend werk niet meer. De werkloze moet elke baan accepteren, ook al is verhuizen daarvoor noodzakelijk.

Kwaliteit boven kwantiteit
WW'ers moeten zich daardoor echter niet opgejaagd voelen, meent Godfried van der Heijden van idPlein. Dat bedrijf biedt particulieren sollicitatietraining en jobcoaching aan. "Laat de kwaliteit van de sollicitatie boven de kwantiteit van het solliciteren gaan. Verdiep je in de vacature, in de werkgever en in het bedrijf. Denk goed na of de baan wel iets voor je is en of jouw competenties passen bij de functie. Is dat zo, laat dat dan ook duidelijk zien in het CV. Vermeld eerst je competenties en daarna wat je allemaal hebt gedaan. Een goede sollicitatiebrief schrijven kost een dag of 2."

Een goede sollicitatie op een baan die je leuk vindt, is veel kansrijker en bespaart de frustratie van het telkens afgewezen worden, wil Van der Heijden maar zeggen. WW'ers hoeven niet bang te zijn dat zij snel gekort worden op de uitkering als zij een keer niet voldoen aan de inspanningsplicht. Van de 85.000 overtredingen heeft uitkeringsinstantie UWV 200 keer aangifte gedaan. Remco Icke: "Je moet het heel bont maken wil je een korting krijgen op de uitkering. Er volgt altijd eerst een waarschuwing."